Ravitsemusterapeutin neuvot ummetukseen

Ummetus on yleinen ongelma, joka vaivaa jopa viidesosaa ihmisistä satunnaisesti tai toistuvasti. Naisilla se on yleisempää kuin miehillä. Monet kärsivät turhaan, sillä alle puolet ihmisistä hoitaa itseään.
Vatsan toimintaan voivat vaikuttaa arkirutiinien äkilliset muutokset. Ne voivat johtua stressistä tai jostakin myönteisestä, kuten matkustamisesta, jolloin syöminen on epäsäännöllistä ja syödyt ruoat erilaisia kuin tavallisesti. Myös muilla muutoksilla voi olla kielteisiä vaikutuksia vatsan toimintaan, esimerkiksi yhden tai useamman wc-käynnin väliin jättäminen voi riittää hidastamaan suolen toimintaa. Vielä nykyäänkin monet kokevat wc:ssä käymisen kiusalliseksi tai sopimattomaksi, ja erityisesti naiset välttelevät wc-käyntejä kodin ulkopuolella. Naiset myös usein viettävät wc:ssä vain vähän aikaa, mikä voi pahentaa vatsaongelmia.
Monet ihmiset kärsivät vatsavaivoista ja ummetuksesta hiljaa, olivatpa ne sitten tilapäisiä tai toistuvia, ja vatsan toiminnasta puhuminen voi edelleen tuntua tabulta. Ummetus heikentää elämänlaatua ja voi aiheuttaa turvotusta, kipua, epämukavaa oloa ja ruokahaluttomuutta. Ummetusta voi sekä ehkäistä että hoitaa, mutta monet ihmiset eivät koskaan hae apua.
Seuraavassa on muutamia helppoja vinkkejä ummetuksen ehkäisemiseen:
Neuvot voidaan tiivistää yhteen sanaan: säännöllisyys. Syö kuitupitoista ruokaa, juo nesteitä, liiku ja käy säännöllisesti wc:ssä.
Jennie Brogårdh, Ravitsemusterapeutti
Neuvot voidaan tiivistää yhteen sanaan: säännöllisyys. Syö kuitupitoista ruokaa, juo nesteitä, liiku ja käy säännöllisesti wc:ssä.
Se, kuinka usein wc:ssä täytyy käydä, on yksilöllistä, mutta yleensä ummetuksesta puhutaan, jos suoli toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa ja jos suolen tyhjentämisessä on vaikeuksia. Joskus ennaltaehkäisy ei riitä, ja seurauksena on ummetus. Monet ihmiset kärsivät hiljaa ja tarpeettomasti ummetuksen hoitamisen sijasta. Ravitsemusterapeutti voi antaa henkilökohtaisia ruokavalioneuvoja, minkä lisäksi ummetukseen on saatavilla erilaisia reseptittömiä valmisteita.
Ensimmäinen vaihtoehto ummetuslääkkeeksi ovat yleensä osmoottiset valmisteet, joita voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi, tilapäisesti tai toistuvasti. Vaikuttava aine makrogoli 4000 vaikuttaa osmoottisesti, sitä käytetään laajalti ja sen teho on todistetusti erittäin hyvä.
Makrogoli sitoo nestettä ulosteeseen paksusuolessa. Näin ulostemassa pehmenee, ja sen tilavuus kasvaa. Se saa paksusuolen tekemään enemmän töitä ja suolen seinämän venymään. Se lisää suolen liikkeitä ja stimuloi tyhjennysrefleksiä. Vaikutus alkaa yleensä 24–48 tunnin kuluessa. Makrogoli edistää ja nopeuttaa suoliston luonnollista tyhjenemistä aiheuttamatta kaasujen ja ilmavaivojen lisääntymistä tai vatsan turvotusta.
Makrogolia sisältäviä osmoottisia lääkkeitä suositellaan tilapäisen ummetuksen hoitoon sekä ulosteen pitämiseen pehmeänä ja suolen toiminnan helpottamiseen aikuisilla ja yli 8-vuotiailla lapsilla. Makrogolia pidetään turvallisena myös raskauden aikana, jolloin ummetus on yleistä muun muassa rautavalmisteiden käytön haittavaikutuksena.
ForlaxGo® sisältää makrogolia ja hoitaa tilapäisen ummetuksen oireita aikuisilla ja yli 8-vuotiailla lapsilla. ForlaxGo® on pakattu käyttövalmiisiin annospusseihin, ja siinä on raikas vadelman maku. Sisältö on koostumukseltaan nestemäistä, ja sen voi juoda sellaisenaan annospussista tai veteen sekoitettuna. ForlaxGo® hoitaa ummetusta luonnollisesti ja hellävaraisesti.
Jennie Brogårdh
Ravitsemusterapeutti